Ο μετεωρολογικός μας σταθμός

Weather Underground PWS IDRAMA3

Αστρονομία

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (Απρ 2013)

Share

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στον νυχτερινό ουρανό, καθώς αποτελεί το φωτεινότερο αντικείμενο μετά τη Σελήνη! Για να τον Τροχιά δορυφόρουεντοπίσετε θα πρέπει να παρακολουθήσετε την τροχιά του με τη βοήθεια κάποιας από τις εξειδικευμένες σελίδες, όπως για παράδειγμα η Heavens-Above.

Από κει και πέραΧάρτης Ουρανού, δε θα δυσκολευτείτε να τον αναγνωρίσετε, καθώς θα κινείται αρκετά γρήγορα στον ουρανό, είναι εξαιρετικά φωτεινός, και δεν υπάρχουν φώτα που αναβοσβήνουν (για να τον μπερδέψετε με κάποιο αεροπλάνο). Η επόμενη εμφάνισή του στη χώρα μας, σε βολική για παρατήρηση ώρα, είναι στις 10 Απριλίου (μια και στις 9 Απριλίου η νέφωση δεν μας βοήθησε!). Η προβολή της τροχιάς του στο έδαφος φαίνεται στην δεξιά εικόνα (κάντε κλικ για να μεγαλώσει), ενώ στην αριστερή εικόνα φαίνεται η τροχιά που θα ακολουθήσει στον νυχτερινό ουρανό.

 

Ενημέρωση(11Απριλίου 2013): Τελικά ούτε και ο σημερινός ουρανός ήταν φιλικός για φωτογράφιση. Παρόλα αυτά, δείτε τον στις παρακάτω δύο φωτογραφίες  να περνά ανάμεσα στα σύννεφα, με φόντο τον νοτιοδυτικό ουρανό (είναι το αντικείμενο που φαίνεται σαν μια λευκή γραμμή):

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Για να μας ανοίξει η όρεξη, δείτε στο παρακάτω βίντεο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε ένα πέρασμά του πάνω από τη Δράμα, στις 29 Οκτωβρίου 2010:

 

 

Δείτε τον κομήτη Pan-STARRS

Share

Τον κομήτη Pan-STARRS (ή C/2011 L4)  θα μπορέσουμε να δούμε και σήμερα, 9 Μαρτίου, αν μας το επιτρέψει ο καιρός.
Γα την παρατήρησή του αρχικά θα χρειάζονται κιάλια ή ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Την Κυριακή 10 Μαρτίου όμως θα φθάσει στο περιήλιό του ? στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο ?και στο απόγειο της λαμπρότητάς του, οπότε θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι.
Οι καλύτερες ημέρες για να τον παρατηρήσετε είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η 12η και η 13η Μαρτίου, όταν ? οπτικά ? θα βρίσκεται κοντά στη νέα Σελήνη προσφέροντας έτσι ένα «σημάδι» για να μπορέσετε να τον εντοπίσετε στον ορίζοντα. Στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι ορατός (πάντα με κάποιο «μικρό» βοήθημα όπως τα κιάλια ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο) καθ? όλη τη διάρκεια του μήνα και στις αρχές του επομένου.
Για να τον δείτε, κοιτάξτε προς τη δύση λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, χαμηλά στον ορίζοντα. Αν και είναι φωτεινός, το λυκόφως δεν ευνοεί την παρατήρηση ενώ η καθημερινή εμφάνισή του θα είναι σύντομη ? υπολογίστε περίπου μισή ώρα μετά τη δύση ? γιατί κινείται περίπου στις 10-15 μοίρες επάνω από τον ορίζοντα, με αποτέλεσμα να χάνεται γρήγορα από το οπτικό μας πεδίο.

Πηγή: Φυσικοί και Φυσική από το διαδίκτυο

pan starrs

Μια εκτίμηση για την πορεία του C/2011 L4, έτσι όπως θα φαίνεται από την Πολωνία. Για το δικό μας γεωγραφικό πλάτος υπολογίστε τη θέση του λίγο πιο ψηλά ? αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε για περισσότερη ώρα από ό,τι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι. Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι η 12η και η 13η Μαρτίου προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους ερασιτέχνες φωτογράφους αφού μπορούν να φωτογραφίσουν τον κομήτη με «φόντο» τη Σελήνη

Πηγή Wikicomet

   

Εντυπωσιακό πέρασμα του ISS

Share

Το πέρασμα του ISS  στις 2-3-2012 ήταν εντυπωσιακό!

Μερικές φωτογραφίες που πρόλαβα να βγάλω.

Ο ISS είναι η συνεχής γραμμή, μιας και κινείται στον ουρανό. Το λαμπρό αντικείμενο είναι η Αφροδίτη.

   

Ραντεβού Σελήνης, Αφροδίτης και Δία

Share

Τις τελευταίες ημέρες η Σελήνη, η Αφροδίτη και ο Δίας πλησιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους στο νυχτερινό ουρανό, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Αρκεί να κοιτάξετε μετά τη δύση του Ηλίου προς τα δυτικά. Δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να  εντοπίσετε τα τρία αυτά φωτεινά ουράνια σώματα. Το φαινόμενο κορυφώνεται το Σάββατο και Κυριακή 25 και 26 Φεβρουαρίου. Δέστε φωτογραφίες από το ουράνιο αυτό ραντεβού:

(Από δεξιά κάτω προς τα αριστερά επάνω: Σελήνη, Αφροδίτη, Δίας):

Σελήνη-Αφροδίτη_Δίας (23-02-12) moon_venus_jupiter_24_02

moon_venus_jupiter_25_02 moon_venus_25_02

   

Η Ιστορία του Σύμπαντος κρυπτογραφημένη στις εικόνες που αποτυπώνουν τα σύγχρονα δορυφορικά τηλεσκόπια

Share

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 στις 19:30, στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Αυγολούπης στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νικηφόρου με θέμα:

"Η Ιστορία του Σύμπαντος κρυπτογραφημένη στις εικόνες που αποτυπώνουν τα σύγχρονα δορυφορικά τηλεσκόπια".

Παράλληλες Εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο:pigasos

- Το Πανηγύρι της Φυσικής 18:00 - 19:30.

Παρουσίαση πειραμάτων Φυσικής και όχι μόνο από τους μαθητές του Γυμνασίου ? Λ.Τ. Νικηφόρου.

- Βράβευση των μαθητών μελών του Συλλόγου που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας.

- Νυχτερινή παρατήρηση μετά την ομιλία

Με τιμή
Οι Συνδιοργανωτές
Δήμος Παρανεστίου
Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας « Ο Πήγασος»
   

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (Οκτ 2012)

Share

Επιστρέφουμε και φέτος στην παρατήρηση του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS), καθώς η Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2012 είναι εξαιρετική ευκαιρία για να τον παρατηρήσουμε καθώς θα περνάει πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η φωτεινότητά του θα είναι κοντά στο μέγιστο. Δεν θα δυσκολευτείτε να τον αναγνωρίσετε, καθώς θα κινείται αρκετά γρήγορα στον ουρανό, θα είναι εξαιρετικά φωτεινός, και δεν θα υπάρχουν φώτα που αναβοσβήνουν (για να τον μπερδέψετε με κάποιο αεροπλάνο). Θα εμφανιστεί χαμηλά στον νοτιοδυτικό ορίζοντα στις 18:51, θα βρίσκεται σχεδόν πάνω από το κεφάλι μας 2-3 λεπτά αργότερα, για να χαθεί στα βορειοανατολικά στις 18:56. Το πέρασμά του αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα:

PassGTrackLargeGraphic.aspx

Η τροχιά που θα ακολουθήσει στον νυχτερινό ουρανό είναι η παρακάτω:

   

Συνεργασία σχολείων για να επαναλάβουμε τη μέτρηση του Ερατοσθένη

Share

Η ομάδα αστρονομίας και το τμήμα αστρονομίας του 4ου Λυκείου Δράμας συνεργάζεται με το τμήμα αστρονομίας του 6ου Λυκείου Λάρισας για να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιμέτρου της γης.

Για την καλύτερη συνεργασία των δύο σχολείων έχει δημιουργηθεί ο δικτυακός τόπος εργασίας: http://peiramaeratosthenh.pbworks.com


   

Αστροπαρατήρηση

Share

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η αστροπαρατήρηση της φετινής σχολικής χρονιάς. Μαζί μας στην αστροπαρατήρηση ήταν και ο Dr Κωνσταντινίδης Νίκος από το ερευνητικό κέντρο CERN.

   

1ο Μάθημα Αστρονομίας στο 4ο Λύκειο Δράμας

Share
Με αρκετή όρεξη και πολλές προσδοκίες ξεκίνησαν τα μαθήματα Αστρονομίας στο 4ο Λύκειο Δράμας. Το ενδιαφέρον των μαθητών απογειώθηκε, πραγματικά, όταν στήθηκε το 10-ιντσο τηλεσκόπιο του σχολείου μας και παρατηρήσαμε το ήλιο.

Αυτή την εποχή ο ήλιος αρχίζει να εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, μιας και βρισκόμαστε στην αρχή του 11-ετούς κύκλου της ηλιακής δραστηριότητας, έτσι καταφέραμε να παρατηρήσουμε μια οικογένεια ηλιακών κηλίδων όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που ακολουθεί.

O ήλιος στις 20-9-2010


   

Βραδιά αστροπαρατήρησης

ShareΣας προσκαλούμε σε μια βραδιά αστροπαρατήρησης στο 4ο Λύκειο Δράμας, τη Δευτέρα 10-5-2010 στις 21:00.Ελάτε να παρατηρήσουμε τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον Άρη, τον κόκκινο πλανήτη, το ανοικτό σμήνος της κυψέλης και πλήθος ακόμη άστρων και αστερισμών.Είστε όλοι προσκεκλημένοι.
   

Ο ISS ήταν ακριβής στο ραντεβού του !!!

ShareΟ Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πέρασε πάνω από την πόλη μας, στην ώρα του, και η διέλευσή του ήταν εντυπωσιακή. Κατάφερα να τραβήξω 2 φωτογραφίες:


   

Σελίδα 1 από 3

4ο ΓΕΛ Δράμας

Αθηνάς 30, 66100 Δράμα
Τηλ. 2521048636
Fax. 2521048689
email: mail (παπάκι) 4lyk-dramas (τελεία) dra(τελεία)sch(τελεία)gr

Ομάδα Ρομποτικής

Ομάδα Ρομποτικής
Project Hydrobot

Ομάδα Φυσικής

Ομάδα Φυσικής
Παρά 4ο
Ασφαλές Διαδίκτυο

eTwinning

https://www.etwinning.net/el/pub/index.htm
Τελευταία ενημέρωση:
Παρασκευή 29/11/2024 08:36
Μέσο κοινωνικής δικτύωσης
ΔΙΔΕ Δράμας
www.kioulanis.gr
Πλατάκης Φίλιππος
Παναγιώτης Παζούλης

Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη
<<  Φεβρουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
-->