Γνωρίζοντας τον μετεωρολογικό σταθμό Raspberry Pi
Το κίνημα των «δημιουργών-κατασκευαστών» (maker movement) έχει εξαπλωθεί σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αύξηση του αριθμού των καινοτόμων έργων, εργαστηρίων και ανθρώπων που χτίζουν το δικό τους όραμα για το μέλλον μέσα από την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα. Tο κίνημα αυτό προάγει επίσης καινοτόμους τρόπους για να φέρει τους νέους πιο κοντά στην τεχνολογία, επιτρέποντας στον καθένα να αναπτύξει, να σχεδιάσει και να δημιουργήσει τις ιδέες του για κάποιο έργο με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της ρομποτικής.
Στην τάξη και στην καθημερινή διδακτική πρακτική, αυτό συνεπάγεται μια ευκαιρία να συνδυαστούν τα αντικείμενα STEM (Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) με τις τέχνες και τη ψηφιακή σχεδίαση στο πλαίσιο μαθησιακών δραστηριοτήτων βασισμένων σε συνθετικές εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Maker Faire Rome και το Startup Europe οργανώνει την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα δημιουργών- κατασκευαστών» από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.
Το 4ο ΓΕΛ Δράμας και η ομάδα ρομποτικής του σχολείου συμμετέχει σε αυτή τη δράση, διοργανώνοντας μια εκδήλωση με τίτλο "Γνωρίζοντας τον μετεωρολογικό σταθμό Raspberry Pi", το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρες 11:00-13:00 στο εργαστήριο ρομποτικής του 4ου ΓΕΛ Δράμας.
Ο μετεωρολογικός σταθμός Raspberry Pi είναι μια κατασκευή του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος "Raspberry Pi Education Foundation" με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αναπτυχθεί με τη χορηγία της εταιρείας Oracle και έχει διανεμηθεί δωρεάν σε 1.000 σχολεία σε όλο τον κόσμο. Το project αυτό δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν διαθεματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μαθηματικά, γεωγραφία, μετεωρολογία, συλλογή επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, δημιουργία ιστοσελίδων για την απεικόνιση των αποτελεσμάτων, χρήση της γλώσσας SQL για την επικοινωνία με τη βάση δεδομένων του προγράμματος και μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν με κάποια από τα 1.000 σχολεία του προγράμματος!
Σας προσκαλούμε λοιπόν το Σάββατο 4 Ιουνίου να γνωρίσετε από κοντά το νέο μας project καθώς και τις άλλες δράσεις της ομάδας.
Για την ομάδα ρομποτικής
Σκαπέτης Γεώργιος, ΠΕ19