Επίσκεψη ομάδας Φυσικής στο ΑΠΘ
Η ομάδα Φυσικής του σχολείου μας πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 εκπαιδευτική επισκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψή μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με την παρουσίαση του επίκουρου καθηγητή κ. Ανδρέα Συμεωνίδη, ο οποίος μας μίλησε για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η παρουσίασή του αναφερόταν στο τμήμα του Πανεπιστημίου στο οποίο διδάσκει, στα επιμέρους τμήματα από τα οποία απαρτίζεται το τμήμα και στις προοπτικές που έχει το επάγγελμα στο μέλλον. Ακόμα αναφέρθηκε στο Project που έχει αναλάβει, τη δημιουργία ενός robot διάσωσης, ?Πανδώρα? , με το οποίο οι φοιτητές του έλαβαν μέρος σε ποικίλους διαγωνισμούς, αποσπώντας διεθνή βραβεία και πολλούς επαίνους.
Στη συνέχεια παρουσιάσαμε το δικό μας ?ρομποτάκι?, για το οποίο δεν βρήκαμε όνομα ακόμα και συζήσαμε για την πορεία της κατασκευής του και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε μελλοντικά, με στόχο τη βελτίωσή του.
Με το τέλος της παρουσίασης ο κ. Συμεωνίδης μας οδήγησε στην αίθουσα που γίνεται η επανασυναρμολόγηση του robot ?Πανδώρα? από φοιτητές, κυρίως πρωτοετείς, οι οποίοι στις αρχές του καλοκαιριού θα συμμετάσχουν με το robot στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό RobocupRescue 2013.
Επόμενος σταθμός μας ήταν το αμφιθέατρο Α31 του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου παρακολουθήσαμε διαλέξεις καθηγητών, εκ των οποίων μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή κ. Ελευθεριάδη Χρήστου (του οποίου η καταγωγή είναι από την Δράμα) με θέμα «Η δημιουργία και η Ανίχνευση των Σωματιδίων - τα μεγάλα πειράματα ως τηλεσκόπια του μικρόκοσμου» τους. Η παρακολούθηση των κινήσεών τους έγινε με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος.
Έπειτα επισκεφτήκαμε τη φοιτητική λέσχη στην οποία γευματίσαμε (τουλάχιστον έτσι λέμε) και ξεκουραστήκαμε για λίγο ώσπου να ξεκινήσουμε ξανά την περιήγησή μας στο Πανεπιστήμιο.
Στο Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων- Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας (LTFN) του τμήματος Φυσικής ο διδακτορικός κ. Καραγιαννίδης Παναγιώτης μας έδειξε διάφορες κατασκευές-εφευρέσεις οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.
Το Αστεροσκοπείο του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής αποτέλεσε έναν πολύ ενδιαφέρον σταθμό στο ταξίδι μας. Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σειραδάκης αφού μίλησε θερμά για εμάς τους δραμινούς, μας παρουσίασε το τηλεσκόπιο το οποίο κατασκευάστηκε το 1957 και είναι ένα από τα τρία μοναδικά κομμάτια που κυκλοφόρησαν. Ακόμα λύσαμε διάφορες απορίες σχετικά με το διάστημα και βγάλαμε φωτογραφίες.
Τέλος επιστρέψαμε στο αμφιθέατρο όπου έγινε η τηλεδιάσκεψη της σχολής με το CERN και με πανεπιστήμια άλλων χωρών.
Το εκπαιδευτικό κομμάτι τελείωσε εδώ, παρ' όλα αυτά όχι και το ταξίδι μας. Συνεχίσαμε με μία επίσκεψη στο Λευκό Πύργο και πολλές φωτογραφίες, ώσπου τελικά επιστρέψαμε εξαντλημένοι αλλά πολύ ενθουσιασμένοι στη Δράμα!
Για την ομάδα Φυσικής:
Καρατησίδου Βέρα
Κυρκενίδου Κλειώ
Ζαχαράκης Στέργιος
Κόττας Αναστάσιος
Αντωνίου Πάρης
Βασιλοπούλου Μαργαρίτα
Βασιλειάδη Φιλοθέη
Αλεξιάδης Ιορδάνης